FAZLEY YAAKOB raih 20 trofi di MIGF2018

Satu lagi kejayaan tercipta buat selebriti cef terkenal tanah air, Dato’ Fazley Yaakob, 40, apabila meraih 20 trofi mewakili dua buah restoran milik beliau, SukaSucre Bistro dan Mamanda Kuala Lumpur sempena Malaysia International Gastronomy Festival 2018 (MIGF2018) yang diadakan di Ruyi & Lyn di Bangsar di sini semalam.

Kemenangan itu secara tidak langsung melakar sejarah terbaharu SukaSucre Bistro yang sebelum ini menerima 11 anugerah daripada 25 yang dipertandingkan pada MIGF2016. 

SukaSucre Bistro meraih 13 trofi kemenangan hasil pilihan juri dan pelanggan sempena MIGF2018; Most Creative Restaurant Station At Taste MIGF2018, Most Creative Food Presentation At Taste MIGF2018, Most Popular Restaurant At The VIP Gala Launch MIGF2018 – Portion Sold, Most Popular Restaurant At The VIP Gala Launch MIGF2018 – Taste Sovereigns Collected, Most Popular Restaurant At Taste MIGF2018 – Gastro Dollars Collected, Most Creative Menu Of The Festival MIGF2018, Best Value Menu Of The Festival MIGF2018, Diners’ Choice – Best Value Menu Of The Festival MIGF2018, Diners’ Choice – Most Outstanding Starter/Appertiser (Warm) MIGF2018 dan Diners’ Choice – Most Outstanding Asian Dessert MIGF2018

Lebih membanggakan, Fazley turut menerima anugerah utama apabila dipilih sebagai salah seorang cef terbaik menerusi kategori Golden Chef Award MIGF2018

Sementara itu, Mamanda Kuala Lumpur juga menerima 7 trofi anugerah pilihan juri dan pelanggan sempena MIGF2018 iaitu Most Creative Restaurant Station At Taste MIGF2018, Most Creative Food Presentation At Taste MIGF2018, Most Innovative Cuisine At Taste MIGF2018, Most Outstanding Palate Cleanser MIGF2018, Most Outstanding Main Course – Poultry/Others MIGF2018 dan Most Outstanding Asian Dessert MIGF2018.

Menurut bapa kepada empat cahayamata itu, beliau bersyukur di atas kemenangan tersebut yang disifatkan merupakan kejayaan bersama hasil kerja keras daripada para pekerja beliau. 

“Saya tidak sangka dapat pengiktirafan besar lagi sempena MIGF2018. Begitupun, semua ini adalah kemenangan hasil penat lelah pasukan SukaSucre Bistro dan Mamanda Kuala Lumpur yang cukup saya hargai,” katanya ketika ditemui sejurus majlis berkenaan. 

Turut hadir ialah Tunku Laksamana Negeri Sembilan juga Penaung Diraja, YAM Tunku Naquiyuddin Tuanku Ja’afar, Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Seri Mirza Mohammad Taiyab dan Pengerusi MIGF, Dato’ Steve Yap. 

MIGF2018 yang bertema Muhibah Chefs – Good Food Brings Us Together menawarkan pengalaman gastronomi unik menerusi oleh penyertaan sebanyak 27 restoran tempatan diadakan pada 1 hingga 30 September lalu. 

Selain SukaSucre Bistro dan Mamanda Kuala Lumpur, antara restoran yang turut bertanding sempena MIGF2018 adalah 2OX, Aliyaa, Champignons, DC Restaurant, Eighteen, Gen, Jibby East, Kikubari, Lai Po Heen, Marini, Marble 8, Nero Nero, Nuinui, Pampas, Samplings On The Fourteen, The Olive, Tangerine dan Serai. 

Dalam perkembangan lain, Fazley bakal membuka sebuah lagi restoran, Bunga Telang by SukaSucre Bistro di Bukit Damansara pada awal Disember ini di samping sedang sibuk mempromosikan single terbaharunya, Wo Ai De Ni. 

Foto: Sukasucre Creatives

Tajul Ariffin
News Reporter
error: Content is protected !!