ADA DALAM TIADA, Dedikasi Istimewa NORA Buat Allahyarham JOHAN NAWAWI

Semua orang pasti berasa sedih dengan kehilangan seseorang yang tersayang, lebih-lebih lagi kehilangan suami tercinta. Apatah lagi bila semuanya berlaku dalam sekelip mata tanpa disangka dan diduga. Belum puas hidup bersama, terpaksa melalui hari-hari mendatang tanpa teman hidup. Hilang sudah tempat bermanja, mengadu nasib dan bergantung harap. Rasa rindu yang membara tetapi hanya mampu dipendam. Kehilangan yang sangat besar sehingga dunia rasa begitu sepi tanpa kehadirannya. Begitulah yang ingin disampaikan oleh Nora Ariffin atau lebih dikenali sebagai Nora menerusi single terbaharunya, Ada Dalam Tiada.

Lagu ini merupakan dedikasi teristimewa Nora untuk arwah suaminya, Allahyarham Johan Nawawi, seorang komposer dan penerbit terkenal yang  meninggal dunia pada 24 Mac tahun lalu akibat serangan jantung.

Menurut Nora, lagu Ada Dalam Tiada adalah luahan hatinya sendiri yang menceritakan keperitan dan kesedihannya sebagai seorang isteri yang sentiasa merindui dan mendoakan insan yang pernah berkongsi hidup dengannya selama 25 tahun.

“Ini adalah lagu yang paling peribadi saya pernah nyanyikan sepanjang karier seni saya. Saya mencurahkan sepenuh jiwa dan raga ketika merakamkan lagu ini. Lebih menyedihkan lagi, ini merupakan pertama kali juga saya masuk ke studio rakaman tanpa kehadiran arwah suami,” kata Nora.

Umum mengetahui bahawa selain bergelar suami, Johan juga merupakan antara insan pertama dalam industri muzik yang membimbing Nora dalam merencana  karier seninya sejak awal kemunculannya pada tahun 1994.

Ada Dalam Tiada merupakan hasil ciptaan bersama komposer Sirkhan dan Ibnu Rinkarnaen manakala senikatanya ditulis oleh penulis lirik tersohor iaitu Habsah Hassan.

Tambah Nora, dia cukup terkesan dengan lirik sentuhan Habsah Hassan.

“Sebenarnya saya sendiri sukar untuk menjelaskan dengan kata-kata apa yang saya rasa selama ini. Tetapi Habsah Hassan bukan sahaja dapat menterjemahkan perasaan saya dengan begitu baik sekali malah ianya dilakukan dalam bentuk senikata yang indah. Saya turut menangis bila pertama kali saya membaca lirik tersebut,”

Pemilihan Sirkhan dan Ibnu Rinkarnaen yang sinonim dengan penciptaan melodi mendayu-dayu digandingkan dengan senikata bermadah Habsah Hassan, dan nyanyian penuh jiwa Nora berjaya menghasilkan karya yang dijangka mampu mengusik hati pendengar.

Tribute 30 Tahun Johan Nawawi

Bagi album Tribute 30 Tahun Johan Nawawi ini pula, idea untuk menerbitkan album ini lahir dari Allahyarham Johan Nawawi sendiri pada tahun 2016. Perbincangan santai di antara suami dan isteri ini tidak sempat direalisasikan oleh Allahyarham Johan Nawawi. Oleh itu, pada hari ini, Nora terpanggil untuk melakukan sesuatu bagi melunaskan impian Allahyarham yang tidak kesampaian.

Johan Nawawi adalah antara komposer tersohor di tanah air, di mana ramai artis ternama tidak kira sama ada di Malaysia atau Indonesia pernah bekerjasama dengan beliau. Antaranya adalah Datuk Seri Siti Nurhaliza, Datuk Sheila Majid, Kris Dayanti, Liza Hanim, Aisyah, Anita Sarawak, Dayang Nurfaizah dan Nora sendiri. Lagu pertama yang telah diciptakan oleh beliau pada tahun 1985 adalah nyanyian rakan karibnya, Azman Abu Hassan yang bertajuk Perasaanku.

Album Tribute 30 Tahun Johan Nawawi ini sangat dekat di hati Nora kerana lagu Bidadari adalah lagu terakhir ciptaan dan nyanyian solo Allahyarham sendiri, iaitu dua bulan sebelum beliau pergi. Bidadari juga tidak pernah diperdengarkan di khalayak sebelum ini. Selain itu, Allahyarham berhasrat supaya Nora merakamkan semula lagu Hanya Satu yang juga dimuatkan di dalam album ini dengan susunan muzik yang baru oleh Mac Chew, namun Allahyarham tidak sempat untuk mendengar “final mixing” bagi lagu ini.

Album ini merupakan impian Allahyarham sendiri untuk menjadikan sebuah naskhah kompilasi lagu-lagu ciptaan beliau. Paling istimewa, lagu Perasaanku yang dinyanyikan oleh Azman Abu Hassan digubah semula dan diberi tajuk baru iaitu Perasaanku 2017 yang dinyanyikan semula oleh rakan-rakan serta adik beradik Allahyarham Johan sendiri. Buat pertama kalinya di dalam sejarah, Nora sebagai anak seni ingin menyempurnakan dan merealisasikan impian Allahyarham dengan menerbitkan naskhah yang paling istimewa iaitu Album Tribute 30 Tahun Johan Nawawi dengan sebaik-baiknya.

Album Tribute 30 Tahun Johan Nawawi ini mengandungi 31 buah lagu seperti

CD 1

 1. ADA DALAM TIADA
 2. BIDADARI
 3. WARNA
 4. JENTAYU
 5. MENANTI
 6. DEBARAN
 7. GEMILANG
 8. BINTANG MALAM
 9. PINTA
 10. AKHIRNYA KINI PASTI
 11. OH ASMARA
 12. DESA TERCINTA
 13. SETIA CINTAKU
 14. JANGAN BIARKAN
 15. INSAN YANG MULIA
 16. SAMUDERA

CD2

 1. HANYA SATU 2017
 2. SELAMANYA BAHAGIA
 3. SINARAN
 4. PERASAANKU 2017
 5. SATU
 6. NALURI
 7. NORA
 8. WAKTU YANG KETINGGALAN
 9. KALI PERTAMA
 10. PEDOMAN
 11. BEBAS BERLARI
 12. KU MENANTI
 13. KATAKANLAH
 14. SIMFONI KASIH
 15. ERTI- AL FATIHAH

31 lagu-lagu ini dipilih sendiri oleh Nora dan dikemukakan kepada Warner Music Malaysia berdasarkan lagu-lagu yang hit dan sinonim dengan Johan Nawawi. Album Tribute 30 Tahun Johan Nawawi ini merupakan kesinambungan dari Album Jentayu terbitan Warner Music Malaysia. Album ini juga bertujuan untuk menyambung legasi Johan Nawawi kepada generasi muda dan boleh dijadikan sebagai sumber rujukan buat komposer dan penerbit baru.

Lagu Ada Dalam Tiada ini merupakan lagu baru yang turut dimuatkan di dalam album Tribute 30 Tahun Johan Nawawi. Single terbitan Johan Nawawi Sdn Bhd dengan kerjasama Warner Music Malaysia sebagai pengedar ini boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer, Joox dan juga Apple Music sejak 2 MAC 2018.

Ruang komen
URTV
News Reporter